![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię widget do mojej strony opartej na CMSie Wordpress i gdy już mam wszystko ukończone występuje u mnie dziwny błąd.
To jest cały skrypt mojego widgetu:
Problem zaś jest w tych dwóch miejscach:
oraz tu:
Zawsze pojawia mi się wszystko tak jakbym nie miał wpisanego nicku w $ROMekHDbuild75, a wszystko sprawdziłem i się zgadza. Problem jest prawdopodobnie ze zmienną $current_user->user_login jednak przy wyciąganiu loginu i wyświetleniu go działa bezproblemowo. Wie ktoś co może być nie tak? ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to za <> ? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miało być jak jest niezgodne - przeciwieństwo "="
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o operatorach. W php używasz w tym celu != a jeśli chcesz sprawdzić warunek robisz ==, a nie =
Ten post edytował !*! 17.09.2011, 14:19:18 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
hymmm mi zawsze śmigało "<>" ale ok.
A swoją drogą po zmianie ten sam efekt ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!*!
znak <> działa tak samo jak !=, nie wprowadzaj w błąd. edit:// autorze tematu. Aby odnaleźć błąd, wyświetlaj po kolei zmienne w swoim skrypcie (za pomocą echo, takie proste debuggowanie). Dzięki temu dojdziesz do przyczyny błędnego działania. Ten post edytował peter13135 17.09.2011, 14:08:38 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Jaki efekt i jaki błąd.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Jak mam w kodzie gdzieś warunek if ($ROMekHDbuild75 <> $current_user->user_login) to zawsze działa tylko pierwsza część a to co po else nadal jest traktowane jak pierwsza część.
Konkretniej: Jak mam taki warunek:
To zawsze wyświetla się tylko a niezależnie od danych w $ROMekHDbuild75 Ten post edytował Zeelof 17.09.2011, 14:11:07 |
|
|
![]()
|
|
peter13135 - to że działa nie znaczy że jest to zalecane, a same < i > są przeznaczone do czego innego.
Zeelof - a nie możesz zrobić elseif, zamiast else i if? Pokaż kod po poprawkach. Ten post edytował !*! 17.09.2011, 14:11:58 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co piszesz jest lekko bez sensu. Nie wiem jak mamy Ci pomóc, skoro nie potrafisz opisać problemu.
daj przed warunkiem : i podobnie z $current_user->user_login, to wtedy będziesz wiedział dlaczego to działa tak, a nie inaczej. !*!. Daj mi jakieś wiarygodne źródło na ten temat, że <> jest niezalecane. W mojej książce (PHP I MySQL vad. prof. wydanie III) jest wymieniony ten operator i nie jest tam wspomniane nic na ten temat, że jest on niezalecany. Ta książka traktuje na równi operator != oraz <> . Nie to żebym uważał, że ja mam rację, a Ty jesteś w błędzie. Być może jest odwrotnie, ale żeby się o tym przekonać chcę zobaczyć jakieś wiarygodne źródło. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
to co piszesz jest lekko bez sensu. Nie wiem jak mamy Ci pomóc, skoro nie potrafisz opisać problemu. daj przed warunkiem : i podobnie z $current_user->user_login, to wtedy będziesz wiedział dlaczego to działa tak, a nie inaczej. Jak zrobię tak jak piszesz to mi wywali tylko informacje jakie mam z tych zmiennych a tego nie chce ;/ Już wszystko działa jak należy ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak zrobię tak jak piszesz to mi wywali tylko informacje jakie mam z tych zmiennych a tego nie chce ;/ że co ? var_dump po prostu wyświetla informacje na temat zmiennej (typ, długość, wartość). Te informacje są kluczem do rozwiązania problemu. Problem polega na tym, że nie potrafisz skorzystać z pomocy. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
!*!. Daj mi jakieś wiarygodne źródło na ten temat, że <> jest niezalecane. W mojej książce (PHP I MySQL vad. prof. wydanie III) jest wymieniony ten operator i nie jest tam wspomniane nic na ten temat, że jest on niezalecany. Ta książka traktuje na równi operator != oraz <> . Nie to żebym uważał, że ja mam rację, a Ty jesteś w błędzie. Być może jest odwrotnie, ale żeby się o tym przekonać chcę zobaczyć jakieś wiarygodne źródło. Najbardziej wiarygodne źródło... idź na rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko programisty PHP, w kodzie jaki będziesz musiał napisać (obojętnie co) wykorzystaj:
Tak. Czepiam się. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
że co ? var_dump po prostu wyświetla informacje na temat zmiennej (typ, długość, wartość). Te informacje są kluczem do rozwiązania problemu. Problem polega na tym, że nie potrafisz skorzystać z pomocy. Jakbyś przeczytał mój poprzedni koment byś wiedział, że już naprawiłem i co było problemem, a to co Ty mi dałeś mi było w tym przypadku całkowicie zbędne, a co wykonywało to wiem tylko nie wiem na co mi to tutaj miało być. Ten post edytował Zeelof 17.09.2011, 14:28:58 |
|
|
![]()
|
|
Pracodawca wcale nie jest wiarygodnym źródłem. On nie musi znać się na programowaniu. On po prostu wie jak zainwestować pieniądze.
Nie zrozumim mnie źle. Ja nie chcę tutaj Ci wmawiać, że jesteś zły, źle tłumaczysz, jesteś w błędzie czy coś takiego. Sam się dopiero uczę, mam więcej pytań niż odpowiedzi. Więc skoro mówisz, że operator <> jest niezalecany, to chciałbym otrzymać rzeczowe uzasadnienie (jakiś link do artykułu na np. php.net który by tą sprawę poruszał), żebym w przyszłości nie pisał "niezalecanego" kodu. Właśnie odpaliłem taki skrypt:
wyświetla się 1, dokładnie tak jak w przypadku takiego skryptu:
To jest dla mnie bardziej wiarygodne źródło jak pracodawca. -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Różne firmy, różne podejście i kompetencje. Osoby które przyjmują na stanowisko programisty PHP w dużej mierze znają się na rzeczy.
Z tym operatorem jest tak samo jak ze znacznikiem html <center>. < i > przeznaczone są głównie do liczb. Oczywiście możesz go wykorzystać, choć uważam że wprowadza w błąd i użycie "!=" jest bardziej przejrzyste. Sam się w tym przykładzie na tym złapałem myśląc, a co to za cholerstwo, bo <> jest mało spotykane. Ten post edytował !*! 17.09.2011, 14:53:02 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Ja używałem "<>" przez doświadczenia znane mi z innych języków.
|
|
|
![]()
|
|
Heh. Możliwe, że to co mówisz to prawda, ale do mnie nie dociera
![]() <> jest używane w takich językach jak pascal, delphi (tam chyba nie istnieje operator !=), c, c++. Dlatego jakoś nie widzi mi się, to żeby php uznało ten operator za niezalecany. Może akurat pracodawca jest pascalowcem i woli znak <> ? Co do htmlowego centera. To jest dla mnie bardziej oczywiste, po wpisaniu w google "center html niezalecany" mam pełno informacji na ten temat i tutaj już nie mam się do czego przyczepić. Ale na stronie http://www.php.net/manual/en/language.oper....comparison.php oba znaki nierówności są traktowane na równi, nie ma napisane, że któryś z nich jest niezalecany. Mam wrażenie, że po prostu podczas analizy kodu trafiłeś na dziwnie wyglądający znaczek, nie wiedziałeś jak on działa, więc zasugerowałeś autorowi, żeby zmienił go na != (który działa tak samo i niczego nie zmienia), a teraz próbujesz na siłę bronić swoich racji ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:13 |